Skip to main content

Tahniah!

Tahniah aku ucapkan pada rakyat mesir yang berhati kering!

Comments

Popular posts from this blog

Terjemah Sijil Lahir / Certificate of Birth Translation

Aku teringin benar berkongsi tentang hal ini supaya tidak menimpa orang lain biarlah aku sahaja yang menerima kenyataan ini akibat ketidaktahuan aku.

Salah satu keperluan aku untuk buat visa ialah menterjemah Sijil Lahir / Surat Beranak supaya mudah difahami oleh orang asing yang tak reti cakap melayu.

Aku tidak tahu sebenarnya dimana harus aku terjemahkan sijil ini. Aku cuma diberitahu oleh seorang kawan, penterjemahan boleh dilakukan di Mahkamah. Jadi aku pergi ke Mahkamah membawa salinan dokumen berkenaan. Tetapi sampai di sana, staf di sana minta disertakan surat rasmi permohonan untuk menterjemah dokumen berkenaan. Jadi aku tanpa berlengah balik rumah dan menaip surat rasmi berkenaan dan kembali semula ke mahkamah. Oleh kerana translator sibuk dengan kes mahkamah, aku diberitahu mungkin minggu depan baru siap. Lebih kurang seminggu lah untuk disiapkan penterjemahan tersebut.

Seminggu kemudian aku di beritahu pernterjemahan sudah siap dan aku boleh mengambilnya pada bila-bila masa p…

Kedai Radiator

Aku tidak pernah pergi ke kedai radiator. Mungkin tiada sebab untuk aku ke sana sebelum itu. Tapi hari ini selepas nasihat seorang pomen dan budget mencukupi dalam poket, pepagi lagi aku sudah sampai ke kedai yang dinyatakan oleh pomen aku itu. Kedai ini memang cekap, kerana seawal pukul 8 pagi, ketika kedai lain masih tutup, aku nampak tokey kedai dan seorang pekerja melayunya sedang tekun mengerjakan Besi radiator.

Tanpa lengah pekerja tadi bangun dan bertanya kepada aku. Tokey masih tidak berganjak pada tempatnya dan setia dengan kerjanya. Aku menerangkan hajat kedatangan ku disitu dan membiarkan mereka membuat kerja.

Aku dapati kedai ini memang fokus semata-mata kepada radiator. Tiada perkhidmatan lain yang disediakan kecuali yang berkait dengan radiator. Tidak banyak perlatan dan aksesori yang kelihatan dalam kedai kecuali beberapa jenama radiator luar negara untuk kereta buatan tempatan.

Aku terus memerhati lagi. Tiada juga kelihatan botol-botol coolant yang pelbagai jenis. Kecuali…

Pemikiran Din

Aku tidak pernah ambil tahu siapa Din sebelum ini. Sehinggalah aku bertemu kekhilafan dalam internet. Satu menyatakan Din mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. Dan satu lagi menyatakan Din mati kerana malaria.

Dari kekhilafan ini aku menemui "VII Years and VII Days" iaitu naskah pertama dan terakhir dari Din kerana Din sudah mati!

Dari naskhah ini aku menghayati setiap bait-bait irama yang Din lontarkan. Aku seperti mendengar cerita irama classical dengan gaya Din. Melalui irama ini, aku mendengar keluh kesah, aku mendengar semangat perkasa, aku mendengar nasihat, aku mendengar marah dan amarah. Segalanya dikumpulkan di situ.

Setelah menghayati dan meneliti naskhah ini, aku merasakan Din adalah genius penuh dengan eksperimentasi kreatif yang membakar hati dan perasaan,bukansahaja menghilangkan gundah gelana tapi juga kekadang meruntunkan jiwa. Aku memahami mu Din.

"He open the gates of heaven with pouring water
And he caused the ground to gush forthsprings
So the wat…